Wat zijn voor jou de leukste herinneringen aan je schooltijd? Dat zijn vast niet de lessen wiskunde of geschiedenis. De uitstapjes met je klas zijn waarschijnlijk de gebeurtenissen die het langste blijven hangen. Veel scholen organiseren dan ook jaarlijkse excursies om hun leerlingen op een leuke, maar toch educatieve manier er een dag op uit te laten gaan. In dit artikel vind je een aantal leuke tips om er een geslaagde dag van de maken.

Ga niet te ver weg

Dit geldt zeker met jongere kinderen. Hoe langer basisschoolleerlingen in een bus moeten zitten, hoe eerder ze vervelend worden. Zeker de drukke kinderen vinden het moeilijk om lang stil te zitten. Kies voor een excursie in de buurt. Zo leren de scholieren meteen iets over de regio.

Zorg dat je als leraar overzicht houdt

Als je tijdens een excursie er met de hele school op uit gaat is het belangrijk dat je als leraar of begeleider overzicht houdt. Je wilt natuurlijk niet dat je kinderen uit het oog verliest en er net op dat moment ongelukken gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld T-shirts bedrukken om je leerlingen te herkennen. Als je met veel leerlingen op excursie gaat, kun ze ook per klas of per leerjaar een andere kleur geven. Dit zorgt ook voor een extra beetje overzicht.

Laat de kinderen niet alleen leren, maar ook spelen

Het is natuurlijk te begrijpen dat de directie van je school wil dat er een educatieve excursie gepland wordt. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Bij veel uitstapjes kunnen kinderen spelenderwijs leren. Wanneer ze alleen naar een gids moeten luisteren, zal de aandacht snel wegebben. Zo onthouden de scholieren er niks van en ze hebben ook nog eens een saaie dag. Zorg dus dat ze zelf kunnen experimenteren, spelen en proberen. Wanneer je wel voor een ‘uitleg’ uitje gaat, combineer dit dan met een halve dag speeltuin.