Het festivalseizoen is inmiddels al los, maar er staan de komende maanden nog talloze events op ons te wachten. De meeste grote festivals hebben de belangrijkste voorbereidingen natuurlijk al getroffen. Er zijn echter ook kleinere, lokale festivals. Misschien help jij zelf wel bij het organiseren van zo’n feest. In dat geval is de kans aanwezig dat jullie er nog niet helemaal over uit zijn hoe jullie het festival gaan aankleden. Is er een thema of willen jullie een bepaalde stijl uitdragen? Waarschijnlijk denk je direct aan de aankleding van het podium. Dit is natuurlijk de blikvanger van het festival. Zorg alleen dat je de details niet vergeet!

Zorg voor een totaalbeleving

Je hoort het waarschijnlijk vaker, maar moderne festivals draaien om een totaalbeleving. Waar vroeger mensen puur voor de muziek kwamen, zie je nu dat mensen meer willen. Het publiek wil ook vermaakt worden als ze niet bij het podium staan. Een goede manier om indruk te maken is een imposante entree. Gebruiken spandoeken om bijvoorbeeld een grote boog te maken waar mensen in een nieuwe wereld stappen als ze het festivalterrein oplopen. Een andere manier om mensen iets extra’s te bieden is het creĆ«ren van ruimtes. Denk hierbij aan een hoek waar mensen even lekker kunnen uitrusten in een hangmat of op een zitzak onder het genot van een frisse cocktail.

Kleur!

De volgende tip geldt niet voor alle festivals, maar wel voor een groot deel van zomerse feesten: Zorg voor veel kleur! Je kunt beter wat overdrijven, dan is je aankleding in ieder geval niet saai. En veel kleur hoeft niet te betekenen dat bezoekers bij elke bar of elk podium verblind wordt door een fluorescerende regenbogen. Je kunt het ook subtieler aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan gekleurde vlaggen die aan de rand van het festivalterrein in de wind wapperen. Kleur kun je ook makkelijk in alle kleine details toevoegen. Denk hierbij aan dingen zoals rietjes, bekers, samples, zonnebrillen etc.

Het allerbelangrijkste voor een geslaagd festival blijft natuurlijk je publiek. Zorg ten eerste dat er genoeg mensen aanwezig zijn. Vervolgens is het de taak van jou als organisator om deze bezoekers een onvergetelijk feest te bieden!