Kunstenaars die moderne kunst maken, laten zich inspireren door de dagelijkse werkelijkheid. Ben je geïnteresseerd in moderne kunst en wil je de werken van dichtbij bewonderen? We leggen je graag uit wat moderne kunst is en geven je  graag een aantal tips waar je moderne kunst kunt bewonderen in Noord-Brabant.

Afstand tussen kunst en zichtbare werkelijkheid

Moderne kunst is ontstaan aan het begin van de 20ste eeuw en werd gemaakt tot ongeveer de jaren 70. Kunst die sinds de jaren 70 werd gemaakt, wordt ook wel hedendaagse kunst genoemd. Met moderne kunst willen kunstenaars een eigen vertaling geven van de alledaagse werkelijkheid. Hiermee proberen zij een nieuwe realiteit te scheppen.

Moderne kunst kent verschillende stromingen, zoals impressionisme, expressionisme en abstracte kunst. Impressionisme weergeeft de werkelijkheid zoals het gevoeld wordt, expressionisme uit eerder gevoelens. Abstracte kunst geeft beelden weer, waarop niet precies te zien is wat het voorstelt. Naast de kunststromingen zoals impressionisme, expressionisme en abstracte kunst, kent de moderne kunst ook kunststijlen zoals visco-art en realisme. Visco-art is een techniek waar acrylverf in verschillende verhoudingen wordt vermengd met water of acrylmedium om deze dunner of dikker te maken. Het realisme beeldt de rauwe realiteit uit. Het weergeeft stedelijke en sociale problemen.

Kunstgaleries en musea

Nieuwsgierig geworden naar moderne en hedendaagse kunst? Breng eens een bezoekje aan Galerie Bonnard. De kunstgalerie is gevestigd in Nuenen, het dorp waar Vincent van Gogh een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht. Galerie Bonnard organiseert regelmatig exposities waar de verschillende kunststijlen van moderne kunst centraal staan. Klinkt dit als muziek in de oren? Houd dan regelmatig de website van Galerie Bonnard in de gaten. De kunstgalerie organiseert regelmatig events en exposities.

Daarnaast kun je ook musea bezoeken zoals De Pont in Tilburg en het Stedelijk Museum in Den Bosch. De Pont is gevestigd in een voormalig wolspinnerij en is verbouwd tot een grote lichte zaal waar de moderne kunstwerken tot hun recht komen. Per jaar worden er drie grote tentoonstellingen georganiseerd. Bij het Stedelijk Museum kun je terecht voor het bewonderen van moderne en hedendaagse keramiek en sieraden.