Schermen is een zeer oud gebruik wat teruggaat naar de tijd waarin er werd gevochten met dolken, lansen, messen en sabels. Naast de serieuze gevechten die er met schermen werden geleverd, werd schermen ook al snel een sport. Vanaf de zestiende eeuw zijn de vuurwapens opgekomen als strijdwapen en sindsdien werd het schermen ook vrijwel niet meer gebruikt om te vechten.

Tegenwoordig is het schermen een leuke bezigheid voor jonge en oude mensen. Je kunt de sport beoefenen in de sportschool en je kan cursussen en workshops volgen om het schermen onder de knie te krijgen. Echter, schermen is sinds 1896 ook een olympische sport die door mannen en vrouwen wordt gedaan. Momenteel zijn er in de sportwereld drie wapens die gebruikt worden om te schermen: de floret, de degen en de sabel. De sabel wordt meestal gebruikt tijdens olympische sporten. Er zijn speciale richtlijnen waar een sabel aan moet voldoen. Zo mag de sabel maximaal 500 gram wegen en maximaal 105 centimeter lang zijn.

Speciale uitrusting

Voor de gevechten trekken de beide partijen speciale kleding aan. Ze dragen een schermvest, een ondervest, één handschoen, een schermbroek, schermkousen en een masker. Verder dragen vrouwen borstbescherming en mogen mannen een kruisbeschermer dragen.

Het spel

Het echte spel van het schermen is het duelleren. Duelleren kan in een ploeg of individueel gebeuren. Wanneer het spel gewonnen is, hangt af van de formule die er wordt gebruikt. Om het schermen goed te kunnen is niet alleen kracht nodig, ook denkkracht is zeer belangrijk bij deze sport. Techniek en tactiek zijn belangrijk bij het schermen. De sport kan zowel binnen als buiten worden beoefend. Bij lekker weer wordt de sport vaak buiten beoefend.

De workshop

Schermen kan de band binnen een familie, vriendengroep of collega’s verbeteren. Wanneer je dus op zoek bent naar een leuk uitje, dan kan een workshop schermen erg leuk en gezellig zijn. Je leert met z’n allen een nieuwe activiteit en je bent actief met elkaar bezig. Workshops in schermen zijn overal in Nederland te volgen. De website http://www.workshopschermen.eu/ biedt door heel Nederland workshops aan op elke gewenste locatie. Deze locatie moet door de deelnemers zelf geregeld worden. Vanaf tien deelnemers kan er een workshop gevolgd worden.

Tijdens de workshop krijg je eerst een introductie waarin er wordt verteld over de geschiedenis van schermen. Vervolgens leert elke deelnemer de basisbeginselen, zoals het voetenwerk, de stappen, de stelling en de uitval. Wanneer dat onder de knie is krijgt iedereen een persoonlijke uitrusting en worden verschillende manieren van aanvallen aangeleerd. Vervolgens is het tijd om aan het echte werk te gaan beginnen: het duelleren in teams. Dit gaat volgens de echte regels van het spel. De winnaar krijgt de titel Koning of Koningin.

Het aanvragen van een workshop is heel eenvoudig. Op de website is informatie te vinden over hoe je kunt reserveren. Het kan natuurlijk ook zijn dat je nog vragen hebt. Twijfel dan ook niet om contact op te nemen met het bedrijf.